Евангелска Петдесятна църква район Стралджа, обл. Ямбол

  [BG]   EN   RU  
Евангелска Петдесятна църква район Стралджа, обл. Ямбол

 
Рейтинг: 2.00
(30)
Начало
Символ на вярата
История
Служения
Дейност
Новини
Богословие и История
Публикации
Канал в youtobe.com
Форум
Фото Галерия Зимница
Фото Галерия Стралджа
За контакти
ВръзкиНовини / общи

12 Октомври 12, 23:55 / Автор: Ангел Петков
П-р Ангел Петков посети авиационна база Безмер
По случай празника на авиацията и на авиационна база Безмер, п-р Ангел Петков се върна на работното си място от преди 10 години.
На 16.10.2012 г. се навършват точно 100 години от епичната битка при Одрин по време на Балканската война, когато българската армия, командвана от генерал-майор Георги Вазов, извършва нещо, което за най-големите военни специалисти е изглеждало невъзможно - превзема крепостта след две нощни атаки. Комендантът на крепостта, Шокри паша, предавайки ключа на българския генерал, завява: "Вие учудихте света, момчета! Радвам се, че се предавам в ръцете на доблестни войници." В хода на сраженията, български авиационен отряд, командван от поручик Продан Таракчиев, пуска бомби над гара Кара Агач, което всява паника сред турските бойни редици. Тогава за първи път в световната история самолет се използва като бойно средство, което на практика поставя началото на военната авиация и ражда военно-въздушните сили.
По случай паметната дата в авиационна база Безмер, където п-р Ангел Петков служи в периода 1994-2002 г.г. на 12.10.2012 г. беше организиран ден на отворените врати. Ангел Петков посети базата заедно със съпругата и сина си и с преподавателя проф. Браян Едуардс, който в момента изнася лекции по Пастирска грижа в центъра на ОБФ (или ВДУ "Св. Тривелий") в Ямбол. Това беше вълнуващ и интересен момент за всички. За Християн беше особено интересно да седне в кабината на бойния самолет Су-25К, на който баща му беше техник 4 години. Също така, той седна и във втората кабина (на мястото на инструктора) на учебно-бойната модификация Су-25УБК и в кабината на въртолета на гранична полиция. Синът на Браян в момента учи във военно-въздушна академия на САЩ за пилот и за него авиационната техника също представляваше голям интерес. Той се запозна с някои летци, които с голямо уважение му отговориха на въпросите. П-р Ангел Петков си пропомни бившата професия, срещна се колеги и приятели, с които не се беше виждал от години. Срещна се и със заместник кмета на община Стралджа г-н Иван Иванов, който беше гост на тържеството. Той поздрави Ангел Петков с празника на българските ВВС.
Ангел Петков разказа на Браян какво се е случило на този ден и защо българската военна авиация празнува. Професорът беше много впечатлен от историята и си записа много неща, които ще разкаже на свои колеги и приятели.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1082